ДЕНЯТ НА ТАНГОТО

На фестивал, като на фестивал!

За седма поредна година Студио ТангерИН ще отбележи със специални събития 11 декември, празнуван като Ден на тангото от любителите на аржентинското танго по целия свят. За трета поредна година честването ще бъде под формата на няколкодневен фестивал. През 2010 г. фестивалът "Дни на тангото" ще се проведе в течение на 3 дена от 10 до 12 декември. Тази година партньори на фестивала са Столична община, посолството на Република Аржентина, Аржентинският ресторант "Асадо", Домът на киното и Хотел Л'Опера. Както обикновено, фестивалът се финансира изключително от приходи от билети за различните събития и ще разчита на присъствието и подкрепата на всички любители на аржентинското танго, които биха искали той да продължава да съществува. Фестивалът се провежда с идеална цел и в случай, че бъде реализирана печалба (което не се е случвало досега) тя автоматично ще бъде инвестирана в следващото издание.

Малко история

11 декември 1890 г. е рождената дата на една от най-емблематичните фигури в историята на тангото – певецът и композиторът Карлос Гардел, автор на редица известни танга, прочул тангото по света чрез своите изпълнения и участието си като звезда в няколко Холивудски продукции. На този ден през 1899 г. е родена и друга известна личност в света на аржентинското танго – цигуларят и композиторът Хулио Де Каро, един от големите иноватори в историята на тангото, въвел за първи път аранжимента при музикалните изпълнения и създал т.нар. Декарианска школа при музицирането, чиито последователи са преобладаващата част от съвремнните композитори и аранжори на аржентинско танго. Отчитайки важността на тази дата, през 1977 г. 11 декември е обявен за Национален ден на тангото в Аржентина. С нарастването на интереса към аржентинското танго по света привържениците му в много страни започват да празнуват този ден и постепенно той придобива международна популярност.

Имайки предвид важността на тази дата за света на тангото, основателите на Студио ТангерИН избраха именно този ден за да обявят създаването на своята организация през 2004 г. и оттогава се стремят да превърнат този ден в един истински празник на музиката, танца, поезията, изкуството, културата и духа на тангото.

Заповядайте и тази година да празнувате с нас Деня на танготo!